Orthodontie

Wat is orthodontie?

Orthodontie is een specialisatie binnen de tandheelkunde die zich bezig houdt met de correctie van de tandstand met als doel een mooi en goed functionerend gebit te bekomen.

Bij een orthodontische behandeling streven we steeds een esthetisch mooi resultaat na, maar ook functioneel moeten de gebitselementen juist in elkaar passen. Zo bekomen we een langdurig stabiel resultaat.

Op welke leeftijd starten?

In principe is een behandeling bij de orthodontist mogelijk op alle leeftijden. We behandelen zowel volwassenen als kinderen. Meestal wordt u doorverwezen door uw vaste tandarts. Hij of zij zal dus vaak bepalen wanneer het tijd is om op consultatie te gaan bij de specialist in de orthodontie. Maar ook zonder verwijzing door uw tandarts kan u bij ons terecht.

Orthodontie

Kinderen

Een behandeling wordt enkel opgestart indien het nodig is; dit houdt in dat het tijdstip waarop begonnen wordt bij iedereen verschillend is.

Het tijdstip van de start wordt vooral bepaald door de aard van het probleem, de groeifase (algemene maturatie) en de verscheidenheid aan apparatuur die kan aangewend worden.
We houden vaak rekening met de groeispurt tijdens de puberteit.
Meestal ligt de gemiddelde leeftijd van de definitieve orthodontische behandeling rond 11-14 jaar. Uitzonderingen hierop zijn uiteraard mogelijk.
De vroege orthodontische behandeling (bijvoorbeeld in het geval van een kruisbeet of dwangbeet) vindt meestal plaats rond de leeftijd van 8 jaar.

Tijdens een eerste consultatie zal nader ingegaan worden op de timing van een behandeling. Deze timing is een zeer belangrijk onderdeel: te vroeg behandelen is onverstandig maar te laat kan een behandeling veel gecompliceerder maken.

Orthodontie

Volwassenen

Bij volwassenen kunnen we geen gebruik meer maken van bepaalde voordelen van de groei tijdens de puberteit. Het verplaatsen en rechtzetten van tanden blijft echter het hele leven lang mogelijk. Er is dus geen maximumleeftijd voor een orthodontische behandeling.