Patiënt info

Algemeen

Moet ik tijdens de orthodontie een gewone of een elektrische tandenborstel gebruiken?

Het soort tandenborstel heeft geen belang. De manier van poetsen is wel uiterst belangrijk om problemen te voorkomen. Het moment van de plaatsing van de blokjes krijg je een poetsdoos mee en zal er een uitgebreide uitleg gegeven worden.

Hoe zit het met de consultaties tijdens de schooluren?

Organisatorisch is het onmogelijk om alle raadplegingen na de school- en kantooruren te laten plaatsvinden. Daarom zullen de meeste afspraken tijdens de schooluren vallen. Uiteraard wordt hiervoor een attest voor gewettigde afwezigheid meegegeven.

Hoe lang duurt een orthodontische behandeling?

Dit is erg moeilijk om precies te zeggen. De duur hangt af van de problemen die aanwezig zijn en de stappen die doorlopen moeten worden.

Kom ik in aanmerking voor orthodontie?

Een raadpleging is de enige manier om te weten of een orthodontische behandeling voor u van nut kan zijn.

Heb ik een doorverwijzing van de tandarts nodig?

Neen, u hoeft niet doorverwezen te zijn door de tandarts en kan bij ons steeds een afspraak maken. Indien de tandarts u heeft doorverwezen en er bij de tandarts reeds een RX opname gemaakt is gelieve dit dan steeds te vermelden zodat we deze foto kunnen opvragen.

Beugelproblemen

Mijn elastieken zijn op. Wat nu?

Spring even binnen tijdens de openingsuren van de praktijk, de elastieken zijn steeds in voorraad.

Er is een bandje los. Wat nu?

Neem even contact op met de praktijk, we bekijken dan of het nodig is om het te herplaatsen of dat het kan wachten tot de volgende consultatie.

Een draadje prikt. Wat nu?

Bedek het met een stukje was. Indien mogelijk mag je het ook steeds afknippen met een nagelkniptangetje. Indien je elastieken moest bevestigen aan dit blokje dan laat je AL je elastieken voorlopig uit tot de volgende consultatie.

Er is een blokje los. Wat nu?

Neem even contact op met de praktijk, we bekijken dan of het nodig is om het te herkleven of dat het kan wachten tot de volgende consultatie.

Mijn losse beugel is stuk of doet pijn. Wat nu?

Als er een klein stukje kunsthars of metaal afbreekt is het vaak geen probleem. Is de beugel helemaal stuk of doet hij erg pijn, neem dan contact op met de praktijk.

Financieel

Is een tandverzekering voordelig?

Wij raden aan om steeds bij uw ziekenfonds of verzekeringsinstelling te informeren naar de mogelijke terugbetaling en de daarbij horende forfaits die u maandelijks betaald aan de verzekeringsinstelling.
Indien u een betaling moet doen, gelieve steeds zelf te vragen naar een document voor de verzekering. Als u dit document vergeten bent kan u het bij de volgende consultatie of op een ander afgesproken

Is er voor orthodontie terugbetaling door de mutualiteit voorzien?

Orthodontische behandelingen worden gedeeltelijk door het ziekenfonds terugbetaald, maar om van deze terugbetaling te kunnen genieten moet een aanvraag worden ingediend.

Meer info

Hoeveel kost een behandeling?

De kosten van een orthodontische behandeling hangen af van het soort behandeling. Bij de planbespreking krijgt u een uitgebreid overzicht van de te verwachten kosten.