Poetsinstructies: zo houd je je mond fris en gezond

Met blokjes op je tanden is het een beetje moeilijker om je tanden te poetsen maar het is des te belangrijker!

Poets steeds grondig zoals werd uitgelegd na het plaatsen van de blokjes, wanneer er immers etensresten en plaque rond de blokjes achterblijven kan het glazuur van de tanden rond de blokjes aangetast worden en ontstaan er witte vlekken op de tanden die achteraf niet meer verdwijnen.
Telkens je op controle komt kijken we dit steeds na. Onthoud dat een goede mondhygiëne de behandeling ten goede komt. Een slechte mondhygiëne kan zelfs een behandeling langer maken.

Loodrecht poetsen

Begin met het poetsen op de blokjes door de borstel loodrecht op de blokjes te plaatsen. Bij een manuele tandenborstel maak je zelf draaiende bewegingen met je borstel, een elektrische tandenborstel doet dit werk voor jou.

In een 45 graden hoek

Daarna poets je boven op de blokjes, één voor één onder een hoek van 45° naar het blokje toe.

Vergeet niet om de rand van je tandvlees zacht mee te poetsen. Hier verzamelt zich namelijk het meeste vuil. Bloedend tandvlees wil meestal zeggen dat het tandvlees ontstoken is. Besteed hier dus extra aandacht aan.

Het gedeelte onder de blokjes

Nadien poets je het gedeelte van de tand onder blokjes onder een hoek van 45° en dit weer met draaiende bewegingen.

Vergeet ook de binnenkant en de kauwvlakken niet te poetsen.

Interdentale borstel

Om onder het draadje te poetsen kan je interdentale borsteltjes gebruiken.

 

Achter de haakjes

Ook achter de haakjes die op de blokjes staan kan je perfect het vuil wegpoetsen met een interdentaal borsteltje.

Als je draad prikt in de wang

Indien er ergens een haakje, blokje of stukje draad prikt in je wang of lip kan je er een stukje was op bevestiging. Kneed de was tot een bolletje tussen je vingers, maak het deeltje goed droog en bevestig de was.

 

Een nageltangetje

Indien een draadje te ver uitsteekt of als er een blokje is losgekomen achteraan kan dit vervelend zijn. Indien was niet helpt of je kan niet direct terecht in de praktijk kan je dit oplossen door dit stukje af te knippen met een klein nageltangetje.