Uitneembare apparatuur

Het uitneembare apparaat bestaat uit een plastic plaatje, waarin veertjes, schroefjes en ankertjes ingebouwd zijn. Soms zit er ook een draadje aan, die voor de tanden doorloopt. De veertjes en de schroef duwen de tanden naar hun goede plaats. De ankertjes dienen om het apparaat op hun plaats te houden.

Net zoals bij de vaste beugel is het mogelijk om hiermee individuele tanden te verplaatsen, het gaat meestal om eenvoudige kantelbewegingen. De plaatbeugel wordt ook wel “losse beugel” genoemd.

Richtlijnen

Het beugeltje moet altijd gedragen worden, dag en nacht, bij het eten, en zelfs als je ziek bent, tenzij de orthodontist je andere instructies gaf. Je hoeft het enkel even uit te nemen, na elke maaltijd, om je tanden te poetsen, en om je apparaat zuiver te maken.

Voedselresten die onder het plaatje blijven zitten gaan er heel vlug voor zorgen, dat het tandvlees ontsteekt. Spoel dus zeker even je beugel en je mond na de maaltijd.

Ook bij het zwemmen is het veiliger je apparaat even uit te doen. Anders is de kans groot dat je het verliest. Neem dan het doosje mee dat je van ons kreeg, om je beugel in op te bergen.

Het apparaat wordt in de mond gebracht volgens de aangeleerde methode. Doe alles rustig en voorzichtig, zodat je beugel niet verbuigt.

Na een controle kan het zijn dat je tanden een paar dagen gevoelig zijn, dit is normaal en het verdwijnt spontaan.

Ga nooit met je apparaat “spelen” door het met je tong aan en uit te doen. De kans is dan erg groot dat er een ijzertje breekt. Mocht je beugel toch stuk gaan contacteer dan de praktijk en blijf niet dagenlang zonder lopen. Probeer, zo mogelijk, je apparaat toch in de mond te houden.

Goed poetsen is heel belangrijk

Houd je je mond fris en gezond. Besteed voldoende aandacht aan goed poetsen.
Onthoud dat een goede mondhygiëne de behandeling ten goede komt. Door slechte mondhygiëne kan een behandeling zelfs langer duren.

Meer informatie

Andere meest gebruikte apparatuur in onze praktijk

Vaste apparatuur

Deze beugel is beter gekend als “de blokjesbeugel”.

Meer info

Activator

Deze beugel wordt ook wel groeibeugel genoemd.

Meer info

Hyrax

De hyrax wordt ook wel eens spinbeugel genoemd

Meer info

Herbst

Deze beugel stimuleert de voorwaartse groei van de onderkaak

Meer info

Buitenbeugel

De buitenbeugel is een uitneembaar apparaat dat bestaat uit een metalen boog die vastzit op je bovenkiezen en aan een elastische nek- of hoofdband.

Meer info

Retentie apparatuur

Dit is een dun draadje dat achter de voorste tanden wordt geplaatst.

Meer info

Invisalign

Invisalign is een vrijwel onzichtbare manier om tanden recht te zetten.

Meer info