Vaste apparatuur

Deze beugel is beter gekend als “de blokjesbeugel”. Op elke tand wordt een metalen (of keramisch) blokje gekleefd. Dit zijn de slotjes. Een orthodontische draad verbindt deze blokjes en wordt vastgezet met (gekleurde) elastiekjes.

Richtlijnen

In het begin van de behandeling kunnen de tanden gevoelig worden en je kan het gevoel hebben dat ze een beetje los gaan staan. Dit is meestal normaal en verdwijnt na een paar dagen. Ook na een controle afspraak kan je weer dit gevoel krijgen, zij het in mindere mate.

Let op met hard, taai en kleverig voedsel om afgebroken blokjes, verbogen draden of andere breuk te vermijden. Hierdoor kan een apparaat verkeerd op je tanden inwerken, duurt de behandeling langer en kunnen er extra onkosten bijkomen.

Gebruik bij irritatie van je wangen of lip een beetje was om alles de kans te geven om te genezen. Je krijg hiervan een doosje mee bij het plaatsen van de blokjes.

Als de draad uitsteekt mag je het uitstekende stukje trachten af te knippen met een nagelkniptangetje. Indien dit niet helpt kleef er dan ook wat was op of contacteer de praktijk.

Poets minstens 2x per dag grondig je tanden. Je kan niet teveel poetsen. Bij onvoldoende mondhygiëne in combinatie met de blokjes kunnen er vlekken (calcificaties) op de tanden ontstaan. Neem dus je tijd en besteed voldoende aandacht aan de zone tussen de blokjes en je tandvlees.

Elastieken

Als onderdeel van de behandeling met vaste of uitneembare apparatuur worden vaak elastieken gebruikt. Deze moeten 1 keer per 24 u vernieuwd worden door de patiënt zelf op hetzelfde tijdstip (bijvoorbeeld ‘s avonds voor het slapen gaan). Doe ook een zakje elastieken in je schooltas of in je zak zodat je, indien er eentje zou springen, je meteen een nieuwe kan aanbrengen.

De elastiekkracht is een belangrijk onderdeel van de behandeling en het is erg belangrijk dat de elastieken gedragen worden zoals voorgeschreven.
De elastieken moeten 1 keer per 24 uur vernieuwd worden omdat de kracht na een tijdje vanzelf vermindert of omdat de elastiek stuk gaat. Je krijgt er dus een aantal mee naar huis. Als de voorraad op is vraag je een nieuw zakje. Elastieken zijn er in verschillende maten en sterktes, vraag dus steeds om de juiste elastieken.

Enkele vuistregels

  • Draag ze altijd op de juiste manier volgens instructie van de orthodontist.
  • Houd altijd wat reserve elastieken bij de hand voor het geval er een stuk springt.
  • Het heeft geen nut ze dubbel aan te haken in het geval je ze één dag vergeten bent.
  • Ook dubbel dragen ’s nachts, vervangt de uren overdag niet!
  • Vervang ze regelmatig (normaal 1x/24u) om hun elasticiteit op peil te houden.
  • Indien je de elastieken om de een of andere reden niet kunt dragen, raadpleeg dan onmiddellijk je orthodontist voor verdere instructie.

Goed poetsen is heel belangrijk

Houd je je mond fris en gezond. Besteed voldoende aandacht aan goed poetsen.
Onthoud dat een goede mondhygiëne de behandeling ten goede komt. Door slechte mondhygiëne kan een behandeling zelfs langer duren.

Meer informatie

Andere meest gebruikte apparatuur in onze praktijk

Activator

Deze beugel wordt ook wel groeibeugel genoemd.

Meer info

Hyrax

De hyrax wordt ook wel eens spinbeugel genoemd

Meer info

Herbst

Deze beugel stimuleert de voorwaartse groei van de onderkaak

Meer info

Buitenbeugel

De buitenbeugel is een uitneembaar apparaat dat bestaat uit een metalen boog die vastzit op je bovenkiezen en aan een elastische nek- of hoofdband.

Meer info

Uitneembare apparatuur

Dit apparaat bestaat uit een plastic plaatje waarin  veertjes, schroefjes en ankertjes ingebouwd zijn.

Meer info

Retentie apparatuur

Dit is een dun draadje dat achter de voorste tanden wordt geplaatst.

Meer info

Invisalign

Invisalign is een vrijwel onzichtbare manier om tanden recht te zetten.

Meer info